Op deze pagina zullen we je uitleggen wat een boekhouder precies doet en wat de rechten en plichten van jou en jouw boekhouder precies zijn. Een boekhouder is bedoeld voor drie groepen:

  • Bedrijven
  • Zelfstandigen
  • Particulieren

Wat doet een boekhouder?

Het eerste antwoord op de vraag: ‘Wat doet een boekhouder’: De kernfunctie van een boekhouder: Een boekhouder draagt zorg over je financiële administratie. Dit kan zowel voor jou als particulier zijn, maar het wordt vaak gebruikt voor zakelijke doeleinden. Veel particulieren kiezen niet voor een boekhouder, maar een administratie kantoor. Onder de financiële administratie wordt jou financiële handelen bedoelt. Bij een bedrijf gaat dit dan bijvoorbeeld om: Je omzet, kosten, winst, schulden en bezittingen. Vaak kan een boekhouder ook financiële vraagstukken voor je oplossen als je bijvoorbeeld een auto op de zaak wilt of een andere afwijkende financiële handeling doet.

Wat doet een boekhouder

Voordelen boekhouding uitbesteden

Het uitbesteden aan een boekhouder geeft je zekerheid dat je administratie goed gebeurt. Als je zelf aan je administratie gaat en je doet dit fout kan dit hoge boetes opleveren bij de belastingdienst. Daarom kiezen veel bedrijven, maar dus ook particulieren om het uit te besteden. Ook hebben boekhouders veel actuele kennis en kan dit je weer financiële voordelen opleveren. In de meeste gevallen verdient een boekhouder zich zeker terug. Je kan veel tijd en geld besparen met een boekhouder. Hierdoor kun je je focussen op het geen waar jij goed in bent.

Kennis van zaken

Doordat een boekhouder natuurlijk 40 uur per week bezig is met het vak boekhouden is een boekhouder ook op de hoogte van de nieuwste regelgevingen. Zo kan een boekhouder je wijzen op de kleineondernemersregeling (KOR) die voor startende ondernemers is bedoeld.  Van deze regeling kun je gebruik maken als je omzet minder dan € 20.000 exclusief BTW is in een jaar tijd.

Welke diensten levert een boekhouder

Welke diensten levert een boekhouder

Bij een boekhouder kun je ervoor kiezen om al je administratie uit handen te geven of een deel van je administratie. De diensten die een boekhouder levert zijn de volgende:

  • Aangifte inkomsten belasting
  • Btw-aangifte
  • Omzet belasting
  • Jaarrekening
  • Aangifte loonheffingen
  • Aangifte vennootschapsbelasting
  • Salarisadministratie

Wettelijke plichten boekhouding

Wat doet een boekhouder precies en welke verplichtingen heeft een boekhouder? Ieder bedrijf is verplicht om haar financiële administratie te doen. Als je dit niet doet, kun je hoge boetes krijgen van de belastingdienst. Iedereen in Nederland moet belasting betalen, dus bedrijven ook. De financiële administratie van een onderneming moet 7 jaar bewaard blijven. In deze 7 jaar moet deze mogelijk beschikbaar gesteld kunnen worden aan de belastingdienst indien er vragen zijn. In deze financiële administratie staat een overzicht van de kosten, opbrengsten, schulden en bezittingen van een onderneming.

boekhouder taken

Uitbesteden boekhouder

Als je je administratie uitbesteed bij een boekhouder, bewaart een boekhouder 7 jaar lang je administratie. Als particulier ben je niet verplicht om je financiële administratie te bewaren. Wel raden wij je aan om dit wel te doen omdat er soms naheffingen kunnen komen van de belastingdienst.  Omdat je aangifte 7 jaar lang nog bekeken kan worden is het van groot belang dat deze cijfer kloppen. Als je financiële administratie niet correct is, kun je hoge boetes krijgen. Ook heb je de wettelijke plicht om je administratie altijd op tijd aan te leveren. Als je dit niet doet, krijg je een boete. Met een boekhouder hoef je je geen zorgen meer te maken over deze deadlines. Weer een zorg minder voor u dus.

Boekhouder adviserende functie

Zoals eerder verteld kun je ook terecht bij een boekhouder om advies te krijgen over financiële zaken. Zo komt een boekhouder veel zaken tegen dat mensen een auto van de zaak willen en een boekhouder weet vaak te vertellen hoe je een auto van de zaak zo voordelig mogelijk kunt aanschaffen. Ook geven boekhouders vaak advies over zaken over investeringen of mogelijke subsidies die je kunt krijgen.

boekhouding