Hoeveel kost een boekhouder?

Als je een boekhouder wilt dan zijn de kosten natuurlijk een belangrijke factor. Op deze pagina vertellen wij alles over hoeveel een boekhouder kost.

Soort bedrijf

Ten eerste verschilt de kosten van de boekhouder afhankelijk van je situatie. Ben je een particulier, eenmanszaak, zzp’er of heb je een vof? Ook zijn vraagstukken zoals hoeveel omzet en facturen je hebt. Daarom worden de kosten van een boekhouder uitgedrukt in een uurloon. Als je wilt weten hoeveel uren een boekhouder denkt kwijt te zijn vraag dan een offerte aan op onze website en ontvang tot wel 4 gratis en vrijblijvende offertes van verschillende boekhouders uit jouw regio. Voor grotere ondernemingen wordt er vaak geen boekhouder, maar een accountant ingeschakeld.

waarom-boekhouder-inhuren

Kosten boekhouder

Om kort door de bocht te zijn zien wij de gemiddelde prijzen voor een boekhouder: Voor een startende boekhouder betaal je gemiddeld tussen de € 40 en € 50. Voor een ervaren boekhouder betaal je gemiddeld tussen de € 70 tot € 80 euro per uur. Deze bedragen zijn exclusief de btw omdat een boekhouder voornamelijk door bedrijven wordt gebruikt.

Gemiddeld komen de kosten van een boekhouder dus rond de € 60 per uur uit. Wat je als bedrijf per maand betaald is sterk afhankelijk van hoeveel werk een boekhouder aan jou heeft. Als je alles netjes gestructureerd aanlevert bij je boekhouder en je boekhouder hoeft het alleen in te voeren zal een boekhouder misschien maar een twee uren bezig zijn en betaal je dus ook een stuk minder.

Kosten boekhouder Zzp’er met eenmanszaak

Als Zzp’er heb je vaak  rond de 12 facturen per jaar. Als je de administratie gestructureerd aanlevert, is de boekhouder rond de 3 uur per kwartaal hier aan kwijt. Dit betekent dat je per kwartaal dan rond de € 180 betaald gemiddeld. Wat uitkomt op € 720 per jaar. Dit kan wel een stuk meer zijn als je ook nog andere facturen hebt of vraagstukken. Je kunt bij een Zzp’er met een eenmanszaak van het volgende uitgaan: Een boekhouder kost voor een Zzp’er met een eenmanszaak tussen de € 720 en € 1600 per jaar. Wil je zeker weten wat dit kost voor jou als eenmanszaak? Vraag dan een offerte aan en ontvang 4 verschillende offertes van boekhouders uit jouw regio.

boekhouder-1

Waar zijn de kosten van afhankelijk bij een boekhouder

De kosten van een boekhouder zijn afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren zijn:

 • Aantal bonnetjes/facturen
 • Werkzaamheden boekhouder
 • Aanlevering administratie

Aantal bonnetjes/facturen

Een grote invloed op de prijs van een boekhouder is het aantal bonnetjes of facturen die de boekhouder binnen krijgt. Vaak is het zo dat hoe meer bonnetjes of facturen een boekhouder krijgt, hoe meer werk dit is. Hoe meer tijd een boekhouder kwijt is, hoe meer uren een boekhouder moet werken voor jou. Dit betekend dus meer boekhoudkosten. Deze kosten zou je kunnen drukken door zoveel mogelijk voor de boekhouder voor te kauwen. Lever je administratie niet rommelig aan in een schoenendoos, maar lever het georganiseerd aan.  Anders betaal je een duur uurloon voor relatief simpel uitzoek werk wat je ook makkelijk zelf had kunnen doen.

Als je boekhouding digitaal is stel voor jouzelf een regel: Elke keer als ik een bonnetje voor de zaak krijg maak ik er direct een foto van. Zo kun je het bonnetje direct weggooien en hoef je er niet meer aan te denken of het bonnetje later terug te zoeken. Een goede structuur is heel belangrijk voor een goede financiële administratie.

boekhouder-2

Werkzaamheden boekhouder

 • Volledige boekhouding
 • Jaarrekening
 • Aangifte inkomstenbelasting
 • Aangifte omzetbelasting
 • Aangifte vennootschapsbelasting
 • Salarisadministratie
 • Financiële consultant

Kosten volledige boekhouding uitbesteden

Aan de volledige boekhouding is de boekhouder het meeste tijd kwijt. Met de volledige boekhouding worden al de onderstaande keuzes bedoeld. Bij deze keuze zijn de kosten voor de boekhouder het hoogste. Wel wordt al je financiële administratie uit handen genomen en heb jij er als persoon helemaal geen zorgen meer aan. Ben je benieuwd wat het volledig uitbesteden van je financiële administratie kost? Vraag dan een offerte aan en ontvang tot 4 verschillende offertes op maat door verschillende boekhouders uit jouw regio. Zo weet je zeker wat de prijs is van een boekhouder.

Kosten jaarrekening opstellen boekhouder

Je kunt er ook voor kiezen om niet heel je boekhouding uit te besteden en alleen een jaarrekening op te laten stellen door je boekhouder. Een jaarrekening wordt vaak gemaakt op basis van een uurloon van een boekhouder. Deze uren dat een boekhouder hiermee bezig is is afhankelijk van de complexiteit van de situatie van jouw bedrijf. Als u wilt weten wat dit gaat kosten vraag dan een offerte aan. Een boekhouder zal contact met u opnemen en jouw situatie doorspreken en op basis daarvan een offerte uitbrengen. Een offerte aanvragen is helemaal gratis en vrijblijvend.

Aangifte inkomstenbelasting

Inkomsten belasting is de belasting die je betaald over jouw inkomen. Iedereen met een inkomen moet inkomsten belasting betalen in Nederland.

Ook kun je jouw inkomsten belasting uitbesteden bij een boekhouder. Je betaalt zowel als bedrijf en als particulier inkomstenbelasting. Ook veel particulieren kiezen ervoor om dit uit te besteden bij een boekhouder. Veel mensen besteden dit uit bij een boekhouder omdat het laten doen van je inkomstenbelasting goed betaalbaar is en je zeker weet dat je inkomsten belasting goed gebeurd.

Aangifte omzetbelasting

Omzetbelasting doe je over jouw omzet van de onderneming. Bij omzet belasting wordt ook de btw verrekent. Vaak krijg je je btw terug van kosten die je hebt gemaakt en betaal je btw over de goederen of diensten die je hebt verkocht. De btw die je afdraagt, is 21%, 9% of in sommige gevallen 0%. Als je veel facturen hebt als onderneming is het fijn als een boekhouder je omzetbelasting kan doen. Als je wilt weten wat je omzetbelasting precies kost kun je het beste een offerte aanvragen op onze website. Je geeft je wensen door en vervolgens neemt een boekhouder contact met je op. Naar aanleiding van dit gesprek wordt een offerte toegestuurd.

Zijn kosten boekhouder aftrekbaar?

De kosten van een boekhouder vallen onder bedrijfskosten en zijn volledig aftrekbaar. Dit geld voor alle diensten die een boekhouder levert. Bij deze diensten kun je denken aan: Volledige boekhouding, aangifte inkomstenbelasting, omzetbelasting, vennootschapbelasting of salarisadministratie.

Wat kost een boekhouder voor belastingaangifte?

Wat een boekhouder kost voor belastingaangifte is moeilijk te zeggen. Voor een belastingaangifte van een zzp’er is een boekhouder rond de 3 uur bezig met een gemiddeld uurloon van € 60. Dit kost dan € 180. Dit bedrag kan weer totaal anders zijn bij een ander bedrijf en is sterk afhankelijk van de hoeveelheid facturen die afgehandeld moeten worden.

Wat kost een boekhouder voor een bv?

De kosten van een boekhouder voor een bv zijn afhankelijk van de grootte van de bv en natuurlijk de grootte van de boekhouding. Hoe meer facturen, hoe meer werk. Je kunt voor een kleine bv uitgaan van een bedrag van tussen de € 300 en € 600 per maand. Deze kosten van een boekhouder voor een bv komen dan neer op tussen de € 3.600 en € 7.200 per jaar. Als je de precieze prijs wilt weten van wat een boekhouder kost voor een bv kun je het beste bij ons een offerte aanvragen. Naar aanleiding van de offerte zullen meerdere boekhouders contact met u opnemen en een offerte uitbrengen. 

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder draagt zorg over je financiële administratie. Hierbij kun je denken aan het bijhouden van je omzet, kosten en je winst.

Lees meer over wat een boekhouder doet

Welke diensten bieden boekhouders aan?

De gemiddelde kosten van een boekhouder liggen rond de € 60 per uur. De prijs van de kosten van een boekhouder kan aanzienlijk variëren op basis van de ervaring en kwalificaties van de boekhouder. Boekhouders hebben doorgaans minstens twee jaar boekhoudervaring nodig en moeten kennis hebben van financiële overzichten, boekhoudmethoden en algemeen aanvaarde boekhoudprincipes (GAAP). Een boekhouder is vaak goedkoper dan een accountant omdat een boekhouder minder kwalificaties nodig heeft.

Hoe vind je een goede boekhouder?

Het vinden van een betrouwbare en gekwalificeerde accountant kan een moeilijke taak zijn, maar het is belangrijk om uw onderzoek te doen om de beste voor uw bedrijf te vinden. Hier zijn een paar tips voor het vinden van een goede accountant:

 1. Vraag rond voor aanbevelingen. Praat met andere ondernemers in uw omgeving en kijk of zij aanbevelingen hebben voor een accountant of boekhouder.
 2. Bekijk beoordelingen online. Zodra u uw lijst met potentiële accountants of boekhouders heeft gemaakt, kunt u hun online beoordelingen bekijken om te zien wat anderen over hun diensten hebben gezegd.
 3. Ontmoet de kandidaten persoonlijk. Als je eenmaal een paar accountants hebt uitgekozen waarmee je wilt werken, organiseer dan vergaderingen met elk van hen zodat je hen vragen kunt stellen en een idee krijgt van hun persoonlijkheid en stijl.
 4. Zorg ervoor dat ze gekwalificeerd zijn.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een boekhouder?

De kosten van een boekhouder kunnen variëren, afhankelijk van de ervaring en diensten die zij aanbieden. Over het algemeen rekenen boekhouders per uur, met tarieven variërend van € 40 tot € 80. Sommige grotere bedrijven kunnen echter tot € 100 per uur in rekening brengen.

Veel boekhouders vragen ook een provisie, een vast bedrag dat vooraf wordt betaald voor diensten die in de toekomst zullen worden verleend. Meestal is dit € 100 tot € 500, maar het kan ook meer of minder zijn, afhankelijk van de complexiteit van het vereiste werk.

Sommige boekhouders rekenen ook een percentage van de jaaromzet van het bedrijf. Deze vergoeding is over het algemeen 1-3% van de omzet, maar kan meer of minder zijn, afhankelijk van de aangeboden diensten en de hoeveelheid omzet.

Hoe u geld kunt besparen op boekhouddiensten

Er zijn een paar verschillende manieren om geld te besparen op boekhouddiensten. Een manier is om je boekhouding uit te besteden aan het buitenland. Dit kan via online diensten zoals oDesk of UpWork. U kunt ook een lokale accountant in het buitenland vinden die lagere tarieven rekent dan die in Nederland.

Een andere manier om geld te besparen op boekhoudkundige diensten is door een stagiair in te huren. Veel studenten zijn op zoek naar een stageplaats en kunnen boekhoudkundig werk doen voor weinig of geen geld. Je kunt ook mensen vinden die met pensioen zijn en wat extra inkomen nodig hebben.

Een derde manier om geld te besparen op boekhouddiensten is door software te gebruiken in plaats van een accountant in te huren. Er zijn veel verschillende soorten software die je kunnen helpen bij je boekhouding, waaronder E-boekhouden, Rompslomp en Exact online. Deze programma’s zijn vaak minder duur dan het inhuren van een accountant, en ze kunnen net zo effectief zijn.

Conclusie

Een boekhouder kan een zeer belangrijk onderdeel zijn van elk bedrijf. Ze houden alle financiële gegevens bij, zorgen ervoor dat schulden worden betaald en belastingen worden betaald, en helpen bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten van het bedrijf. In de meeste gevallen kost een boekhouder ongeveer € 60 per uur. Dit betekent dat een bedrijf met een budget van € 600 per maand 10 uur per maand bij een boekhouder moet zijn om alles volledig te laten regelen.