Factuur maken

Facturen maken hoort bij het werk van ondernemers. Je wilt immers graag betaald worden voor de diensten en producten die jij aan jouw klanten levert. Beginnende ondernemers, maar ook ervaren ondernemers, vragen zichzelf vaak of hoe ze het beste een factuur kunnen maken. Een terechte vraag, want je wilt natuurlijk niet teveel tijd zijn aan het maken van facturen. Die tijd kun je veel beter in andere zaken steken, zoals het dienen van jouw klanten. Laten we daarom eens gaan kijken naar hoe jij het beste een online factuur kunt maken.

Waarom facturen maken? 

Ben je een ondernemer? Dan ontkom je helaas niet aan het maken van facturen. Wanneer jij werk voor een klant hebt geleverd, of een product hebt verkocht, kun je een factuur sturen zodat de klant weet welk bedrag hij moet betalen voor de levering van de diensten of producten. Zonder facturen dus ook geen inkomsten. Het is daarom belangrijk dat je als ondernemer in staat bent zelf facturen op te zetten.

Hoe kun je facturen maken? 

Je kunt facturen op verschillende manieren maken. Zo kun je natuurlijk een factuur maken met behulp van een tekstbewerkingsprogramma, zoals Microsoft Word. Dit is een van voor de hand liggende oplossingen. Toch is dit niet de makkelijkste oplossing. Het kost namelijk veel tijd om facturen op deze manieren te maken. Als ondernemer weet je maar al te goed dat tijd geld kost. Daarom kun je beter van een online factuurprogramma gebruik maken.

Facturen maken met een online factuurprogramma 

Een online factuurprogramma is software die je kunt gebruiken voor de boekhouding en administratie van jouw bedrijf. Freelancers, ZZP’ers en MKB-ondernemers kiezen tegenwoordig vaak voor een online factuurprogramma, ook wel een boekhoudprogramma genoemd.

Binnen een online factuurprogramma kun je als ondernemer verschillende soorten facturen en offertes maken. De facturen kun je vanuit het boekhoudprogramma naar klanten sturen. Inderdaad, online boekhoudsoftware beschikt dus over een groot aantal functies die veel verder gaan dan slechts het maken van facturen.

Wat kun je met een online factuurprogramma doen? 

Tegenwoordig zien we dat online factuurprogramma’s over een groot aantal verschillende functies beschikken. Deze functies maken het ondernemers steeds makkelijker hun administratie op orde te houden. Ben jij op zoek naar een online factuurprogramma voor het maken van facturen? Dan kun je het beste ook kijken naar de andere functies die de software biedt. De kans is groot dat je een groot aantal taken die je normaal gesproken handmatig uitvoerde met een online factuurprogramma kunt uitvoeren.

 • Facturen opmaken met een template – Bij een online factuurprogramma hoef je slechts één keer jouw huisstijl in te voeren, waarna je alle volgende facturen en offertes volgens de template kunt maken.
 • Automatisch herinneringen sturen – Is een klant te laat met het betalen van de factuur? Dan kan de software automatisch een herinnering per e-mail sturen, zodat je zelf niet achter de factuur aan hoeft te gaan.
 • Automatisch herhalende facturen sturen – Moet een klant iedere maand, ieder kwartaal of ieder jaar dezelfde factuur ontvangen? Dan kun je het online factuurprogramma gebruiken om deze facturen automatisch te versturen.
 • Bankrekening koppelen – Wanneer je jouw bankrekening aan het online factuurprogramma koppelt kan de software controleren of klanten hun factuur al hebben betaald.
 • Klanten toevoegen – Hoe makkelijk is het als jij alle gegevens van je klanten in hetzelfde programma hebt staan? Wanneer je een online factuurprogramma kun je vaak alle gegevens uit het KvK-register ophalen, zodat jij veel minder tijd kwijt bent met het opbouwen van een klantenbestand.
 • Uren registreren – Wanneer je binnen een online factuurprogramma het aantal uren dat je voor een klant hebt gewerkt kunt bijhouden, is het makkelijk om vervolgens meteen een factuur op te stellen op basis van het aantal gewerkte uren. Je hoeft dan alleen nog een uurtarief in te voeren.
 • Binnenkomende facturen verwerken – Jij bent natuurlijk niet de enige die facturen maakt en stuurt. Andere bedrijven kunnen jou ook een factuur sturen. Extra handig wanneer je deze facturen binnen hetzelfde boekhoudprogramma kunt verwerken.
 • Financiële overzichten – Staan alle facturen, offertes en betalingen in jouw online factuurprogramma? Dan kun je makkelijk en geheel automatisch financiële overzichten opzetten. Zo kun je zien waar je de meeste winsten boekt en waar nog kansen liggen.

Automatisch of handmatig facturen maken? 

Wij raden je aan om automatisch facturen te maken. Handmatig facturen maken kost veel tijd en energie. Deze tijd en energie kun je niet besteden aan klanten of jouw bedrijf, wanneer je handmatig alle facturen moet opstellen. Dit betekent dat je geld verliest zodra je handmatig facturen maakt en verstuurt.

Je kunt automatische facturen maken wanneer je gebruik maakt van een online factuurprogramma. Het is ook mogelijk om binnen het programma een account voor een boekhouder, accountant of andere werknemer op te zetten. Zo kunnen ook zij facturen maken voor klanten, en houdt jij meer tijd over voor de bedrijfsvoering.

Hoeveel kost software om facturen te maken? 

De kosten voor een online factuurprogramma zijn vaak relatief aan het aantal functies dat de software bevat en het aantal klanten dat je hebt. ZZP’ers en MKB-ondernemers betalen vaak enkele tientallen euro’s per maand voor het gebruik van een online factuurprogramma. En zij halen die kosten er dubbel en dwars uit, want deze ondernemers zijn minder tijd aan hun administratie kwijt wanneer ze een online boekhoudprogramma gebruiken.

Ben je eigenaar van een BV of NV? Dan is de kans groot dat je een factuurprogramma wilt gebruiken dat over een groot aantal functies beschikt. En waar je natuurlijk een groot aantal klanten in kunt opslaan. In dat geval kunnen de kosten iets hoger uitvallen. Meestal betalen dit soort bedrijven tientallen tot enkele honderden euro’s per maand. Hier heb je natuurlijk volledig een eigen keuze in.

De beste programma’s voor het maken van facturen 

Op het internet vind je een groot aantal programma’s waarmee jij facturen kunt maken. Niet ieder programma is zo goed als je hoopt. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de beste programma’s voor het maken van facturen. Onderstaande online factuurprogramma’s beschikken over alle functies die je als ondernemer nodig hebt. Daarom wordt het gebruik van deze programma’s ook zeker aangeraden.

Dit zijn de beste programma’s voor het maken van online facturen:

 1. e-Boekhouden.nl
 2. Silvasoft
 3. Myfinance
 4. DigiBTW
 5. Rompslomp
 6. AFAS
 7. Gravita
 8. Informer
 9. InvoiceHippo
 10. Exact