Boekhoudprogramma’s vergelijken?

Vind en vergelijk de beste boekhoudprogramma in 2022 op prijs, reviews en functies! Gebruik hieronder de keuzehulp om snel het beste boekhoudprogramma te vinden. Of start via onderstaande knop de keuzewijzer indien u nog niet goed weet waar u naar op zoek bent. 

Direct vergelijken Doe de keuzewijzer

Keuzehulp

Top 10 aanbieders

9.8/10  (172 reviews)

BOEKHOUDEN & FACTUREREN VOOR ZZP € 9,95 p/m

Uitermate geschikt voor zzp’ers, freelancers en starters. Hoogst gewaardeerde boekhoudpakket op Trustpilot (9,3). Probeer nu gratis uit!

Meer info Naar website


 240 boekingen per jaar

 Onbeperkt factureren
 Belastingdienst erkend

8.1/10 (85 reviews)

EXACT ONLINE VOOR BOEKHOUDEN € 39,00 p/m

No-nonsense boekhouden voor de laagste prijs! Ruim 400.000 ondernemers vertrouwen voor hun cijfers op software van Exact.

Meer info Naar website


 Ongelimiteerd

 Boekhouden en CRM
 1 Bankkoppeling

9.6/10  (85 reviews)

ALL-IN BOEKHOUDEN € 10,95 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het 30 dagen gratis. Overstappen? Maak gebruik van de gratis overstapservice!

Meer info Naar website


Ongelimiteerd

Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice

8.9/10  (2 reviews)

EENVOUDIG EN COMPLEET BOEKHOUDEN € 14,50 p/m

Alles in 1 software: boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Maak gratis een account aan!

Meer info Naar website


Gratis en vrijblijvend

Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Boekhoudprogramma DigiBTW

9.7/10  (7reviews)

BOEKHOUDEN COMPLEET € 10,00 p/m

DigiBTW heeft één missie: iedere zzp’er moet het zelf kunnen doen. Daarom staat gebruikersgemak voorop.

Meer info Naar website


Ongelimiteerd

Gemaakt voor zzp’ers
Eenvoudig in gebruik

Boekhoudprogramma Rompslomp

8.5/10  (2reviews)

HÉT BOEKHOUDPROGRAMMA VOOR ZZP € 15,00 p/m

Uitermate geschikt voor zzp’ers, freelancers en starters. Hoogst gewaardeerde boekhoudpakket op Trustpilot (9,3). Probeer nu gratis uit!

Meer info Naar website


100% voor ZZP’ers

Super makkelijk
30 dagen gratis

InvoiceHippo boekhoudprogramma

9.6/10  (6 reviews)

ZZP / MKB € 7,50 p/m

Het ideale starterspakket voor de ZZP-er. Maak tot 25 facturen en offertes per maand en beheer tot 100 producten. Inclusief e-mail inbox, btw-overzicht en meer.

Meer info Naar website


Btw-overzicht

25 facturen per maand
25 offertes per maand

Yoursminc boekhoudprogramma

8.6/10  (9reviews)

YOURSMINC SMALL € 9,95 p/m

Met Yoursminc heb je als ondernemer voortdurend inzicht in je administratie, waar je ook bent. Eenvoudig factureren, uitgaven, Btw-aangifte, Projecten, Producten en Budgettering, nu 3 maanden gratis uitproberen.

Meer info Naar website


Eigen factuurlayouts

Invoer Uitgaven
Eenvoudig in gebruik

8.4/10  (14reviews)

BOEKHOUDEN MET DE ERP SOFTWARE Prijs on aanvraag

Doordat zowel de financiële-, project- en salarisadministratie in één softwarepakket wordt vastgelegd, is de boekhouding altijd actueel. Jouw financiële administratie wordt geautomatiseerd door alle bedrijfsprocessen!

Meer info Naar website


Eén ERP-oplossing

Boekhouden & CRM
Automatische controles

Boekhoudprogramma Informer

4.7/10  (3 reviews)

INFORMERONLINE ZZP BASIS € 10,00 p/m

Zelf boekhouden bereikbaar maken voor zzp- en mkb’ers, daar staat Informer voor. Probeer nu vrijblijvend 30 dagen gratis!

Meer info Naar website


Directe btw-aangifte

Automatisch boeken
Max. 30 banktransacties

9.7/10  (40reviews)

GRAVITA BOEKHOUDEN € 149,00 eenmalig

Een professioneel boekhoudprogramma kopen voor een eenmalig bedrag van € 149,-. Inclusief gratis helpdesk en gratis updates.

Meer info Naar website


Gratis helpdesk

Gratis updates
Eenmalig betalen

Boekhoudprogramma’s 2022

Ben jij ondernemer en op zoek naar een boekhoudprogramma? Vergelijk dan alle boekhoudprogramma’s die je hieronder tegenkomt. Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste boekhoudsoftware voor ZZP’ers, MKB-ondernemers, BV’s en NV’s, en geven je hieronder een overzicht van de factuurprogramma’s die jij kunt gebruiken.

Ben jij opzoek naar een boekhoudprogramma? 

Heb je een boekhoudprogramma nodig, omdat je een nieuw bedrijf hebt opgericht? Of misschien heb je een vervangend boekhoudpakket nodig voor een al bestaand bedrijf. Hoe dan ook, je wilt het liefst een boekhoudprogramma dat het beste aansluit bij wat jouw bedrijf nodig heeft. En laat dat maar aan ons over.

We hebben de functies en werking van alle grote boekhoudprogramma’s beoordeeld en met elkaar vergeleken. De aanbieders van boekhoudprogramma’s kunnen gerangschikt en gefilterd worden op een aantal factoren, waaronder kosten en bruikbaarheid. Reviews van gebruikers van deze boekhoudprogramma’s zijn door ons gecontroleerd, zodat jij dat zelf niet meer hoeft te doen. Handig, niet?

Een boekhoudprogramma in 2022 

In 2022 zijn ondernemers niet zomaar naar een boekhoudprogramma op zoek. Je wilt dat een boekhoudprogramma veel verschillende functies heeft, zodat het een zo groot mogelijk aantal taken uit handen kan nemen. Je wilt immers het liefst zo min mogelijk tijd aan jouw administratie besteden. Dat kun je doen door gebruik te maken van een geavanceerd boekhoudprogramma.

Hoe werkt boekhouden en wat is een boekhoudprogramma? 

Als je jouw facturen, offertes, vermogen en financiële transacties wilt bijhouden, is een boekhoudprogramma een handig hulpmiddel. De Nederlandse wet zegt dat als je een bedrijf runt, je een boekhouding moet bijhouden. Wanneer je dat niet doet, zou je een boete kunnen krijgen. De Belastingdienst voert namelijk regelmatig controles uit bij bedrijven.

Het is belangrijk om altijd alle aankoopbewijzen en binnenkomende facturen te bewaren. Ook moet je de verkoop facturen bewaren, zodat jij de omzet die je hebt gemaakt kunt bewijzen. Het is makkelijk om alle inkomsten en uitgaven te volgen door naar jouw banktransacties te kijken.

Als jij een bedrijf hebt, moet je ieder kwartaal BTW-aangifte doen. We noemen dit ook wel de omzetbelasting. Vergeet overigens niet dat ook de salarisadministratie onderdeel zijn van de boekhouding van jouw bedrijf.

Waarom zou je een boekhoudprogramma gebruiken? 

Goed, de boekhouding is dus belangrijk. Die kun je zelf doen, geheel handmatig. Maar vaak kiezen ondernemers voor het gebruik van een boekhoudprogramma. Dit is software die jou helpt bij de boekhouding van jouw bedrijf. Maar waarom zou je eigenlijk een boekhoudprogramma gebruiken?

Krijg meer inzicht in jouw financiën 

Naast de wettelijke verplichting is het bijhouden van een nauwkeurige financiële administratie ook een goede manier om beter inzicht te krijgen in de cashflow van je bedrijf. Een boekhoudpakket kan de inkomsten en uitgaven automatisch sorteren in categorieën, zodat jij snel zaken als maandelijkse inkomsten, belangrijke uitgaven, belastingverplichtingen en -teruggaven kunt beoordelen.

Geen handmatige taken meer uitvoeren 

Veel boekhoudkundige taken, zoals het versturen van periodieke facturen, het invoeren van inkomende facturen en het verwerken van geïmporteerde bankafschriften, kunnen worden geautomatiseerd met behulp van een geautomatiseerd boekhoudprogramma (via een bankkoppeling). Dat scheelt dus een hoop tijd, en dus ook veel geld.

Altijd en overal ter wereld boekhouden 

Waar je ook bent, je hebt altijd toegang tot jouw complete administratie! Een mobiel apparaat en toegang tot het internet zijn al genoeg om van jouw boekhoudprogramma gebruik te kunnen maken. Zo kun je altijd en overal jouw financiële administratie in de gaten houden en de nodige aanpassingen doen. Dat is ook nog eens ideaal voor digital nomads die vaak aan het reizen zijn.

Betere beveiliging van jouw gegevens 

Algemeen wordt aangenomen dat offline boekhoudsoftware aanzienlijk veiliger is dan online boekhoudsoftware. Toch is dit niet het geval. De gewone computer of server is gemakkelijk te hacken en lang niet zo veilig als de servers waar een online boekhoudprogramma gebruik van maakt. Op de beveiligde servers die een online software hosten, wordt dagelijks een back-up gemaakt. Ook zorgt het bedrijf, dat professioneel te werk gaat, voor de beveiliging en controle op virussen en indringers.

Samenwerken met de boekhouder door een rolverdeling 

Samenwerken met je boekhouder is een koud kunstje met een cloud-based boekhoudprogramma. Met hun eigen referenties kan jouw accountant de financiële gegevens inzien en bijwerken. Jij bent zelf in staat om accounts voor boekhouders, accountants en medewerkers aan te maken. Je kunt vervolgens een rolverdeling opzetten zodat niet iedereen overal dezelfde toegang tot heeft.

Het is een stuk goedkoper 

In de meeste gevallen zijn de kosten van online boekhouden veel lager dan die van een traditionele boekhouding. Naast een offline boekhoudprogramma wil je ook een betrouwbare virusscanner, back-upsoftware en voldoende opslagruimte. Je zult wat extra kosten maken, dus houd daar rekening mee bij het maken van uw keuze. Daarom kun je beter voor een online boekhoudprogramma kiezen, want hier zorgt het bedrijf van het programma voor al deze extra zaken.

Wat kost een boekhoudprogramma? 

De kosten zijn niet onbelangrijk. Als ondernemer wil je aan het einde van de maand geld overhouden, en dan zul je dus ook kritisch naar de kosten van jouw bedrijf moeten kijken. Laten we de kosten van een boekhoudprogramma voor ondernemers eens onder de loep nemen.

Wanneer jij een ZZP’er of MKB-ondernemer bent, kun je rekening houden met een kostenpost van enkele tientallen euro’s per maand. De hoogte van de maandelijkse kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het aantal klanten dat jij in de software wilt invoeren en het aantal facturen dat je wilt opstellen. Toch zien we de meeste kleine ondernemers tussen de 10 en 90 euro per maand aan een boekhoudprogramma uitgeven.

Heb je een groter bedrijf? Dan zouden de kosten mogelijk hoger kunnen uitvallen, al kun je in dat geval nog steeds van een boekhoudprogramma gebruik maken dat ook slechts enkele tientallen euro’s per maand kost.

Voor grote bedrijven bestaan er ook boekhoudprogramma’s die honderden euro’s per maand kosten. Ga voor jezelf na welke functies je nodig hebt, hoeveel klanten je wilt kunnen toevoegen en hoeveel facturen jij maandelijks moet kunnen aanmaken. Vervolgens kun je een boekhoudprogramma kiezen dat aansluit op jouw wensen.

Is een boekhoudprogramma het geld waard?

Voor vrijwel alle ondernemers is een boekhoudprogramma het geld waard. Je bent namelijk minder tijd en moeite aan jouw administratie kwijt wanneer je van een boekhoudprogramma gebruik maakt. Een boekhoudsysteem kan namelijk een groot aantal taken uitvoeren die je normaal gesproken handmatig had moeten uitvoeren.

Als ondernemer wil je het liefste zoveel mogelijk tijd in jouw bedrijf stoppen. Het is daarom aan te raden om van een boekhoudprogramma gebruik te maken, zodat je meer tijd overhoudt voor jouw klanten. Hoe hoog de kosten ook zijn, een boekhoudprogramma is het geld dus vrijwel altijd waard.

Heb ik een boekhouder of accountant nodig? 

Dat ligt maar net aan jouw onderneming. Wanneer je een BV of NV hebt, heb je verplicht een accountant nodig. Je moet aan het einde van het jaar namelijk een jaaropgave inleveren, en die moet door een accountant gecontroleerd en ondertekend worden. Je kunt in dat geval het beste jouw complete administratie door een accountant laten uitvoeren. Zij hebben namelijk veel verstand over hoe ze jouw boekhouding het beste kunnen onderhouden.

Maar wanneer jij een ZZP’er of MKB-ondernemer bent, is het niet nodig om een boekhouder of accountant in dienst te nemen. Jij kunt de boekhouding prima zelf uitvoeren wanneer je over het juiste boekhoudsysteem beschikt. Zo’n systeem kan namelijk een groot aantal taken volledig automatisch uitvoeren, waar je normaal gesproken een boekhouder voor nodig zou hebben.

Kan ik overstappen naar een ander boekhoudprogramma? 

Ja! Het is zeker mogelijk om over te stappen naar een ander boekhoudprogramma wanneer je denkt dat dat een betere keuze is. Helaas maken sommige boekhoudprogramma’s het niet makkelijk om over te stappen. Het kan in een aantal gevallen veel tijd, moeite en stress kosten wanneer je van boekhoudprogramma wilt switchen.

Heb je de keuze voor een ander boekhoudprogramma gemaakt? Dan zou je door middel van de volgende methodes jouw administratie kunnen overzetten:

 • Exportbestanden – Vaak kun je alle administratie exporteren middels exportbestanden. Dit zijn bijvoorbeeld .XML of .CSV bestanden waar de gegevens van jouw administratie zich in bevinden. Je kunt deze bestanden downloaden bij jouw oude boekhoudprogramma, om ze vervolgens te uploaden binnen de nieuwe software. Vervolgens kun je vrijwel direct aan de slag met jouw nieuwe boekhoudsoftware.
 • Auditfiles – We noemen dit ook wel XAF-bestanden, en komen vaak voor bij boekhoudprogramma’s. Je kunt zo’n bestand downloaden om vervolgens de complete administratie in één keer over te zetten.
 • Beginbalans – Misschien niet ideaal, maar wanneer je geen betere optie tegenkomt, is dit altijd een mogelijkheid. Je kunt ook de beginbalans invoeren en gaat verder waar je met het oude boekhoudprogramma gebleven was. In dit geval heb je niet alle facturen en gegevens overgezet, maar kunt wel zonder problemen verder gaan. Zorg er wel voor dat je alle facturen uit het vorige boekhoudprogramma download voordat je dit boekhoudprogramma volledig verwijderd.

Wat is de beste boekhoudsoftware voor ZZP’ers?

Ben jij een ZZP’er en op zoek naar boekhoudsoftware? Dan kun jij waarschijnlijk wel van start met onderstaande boekhoudprogramma’s. Deze boekhoudprogramma’s zijn overigens ook geschikt voor freelancers. Voor zowel ZZP’ers als freelancers zijn dit de beste boekhoudsystemen:

 1. e-Boekhouden.nl
 2. Silvasoft
 3. Myfinance
 4. DigiBTW
 5. Rompslomp
 6. AFAS
 7. Gravita
 8. Informer
 9. InvoiceHippo
 10. Exact

Wat is het beste boekhoudprogramma voor MKB-ondernemers? 

Ook voor MKB-ondernemers zijn wij op zoek gegaan naar het beste boekhoudprogramma. Een MKB-ondernemer heeft vaak dezelfde wensen als een ZZP’er of eigenaar van een eenmanszaak, en daarom zijn wij eruit dat dit de beste boekhoudprogramma’s voor MKB-ondernemers zijn:

 1. e-Boekhouden.nl
 2. Silvasoft
 3. Myfinance
 4. DigiBTW
 5. Rompslomp
 6. AFAS
 7. Gravita
 8. Informer
 9. InvoiceHippo
 10. Exact

Waar moet mijn boekhoudprogramma aan voldoen?

Als jij op zoek gaat naar een boekhoudprogramma, waar moet deze software dan aan voldoen? Wij hebben een groot aantal ondernemers gesproken en kwamen al snel achter een aantal functionaliteiten waar de beste boekhoudprogramma’s aan moeten voldoen. Tijdens jouw zoektocht naar een boekhoudpakket kun je dus het beste rekening houden met de volgende zaken:

 • Koppelen van een bankrekening – Bij de beste boekhoudapplicaties kun je een bankrekening koppelen, zodat het al jouw inkomende en uitgaande betalingen automatisch kan volgen.
 • Facturen in jouw huisstijl maken – Maak een factuur op basis van een template, om te voorkomen dat je jouw facturen steeds opnieuw moet aanpassen aan de huisstijl van jouw bedrijf. Het proces kan volledig worden geautomatiseerd door gebruik te maken van kwalitatieve boekhoudsoftware.
 • Klanten toevoegen – Klanten kunnen aan een boekhoudsysteem worden toegevoegd met behulp van informatie uit een bedrijfsregister, zoals dat van de Kamer van Koophandel. In het beste geval hoef je alleen maar de naam van het bedrijf in te voeren, en de boekhoudsoftware haalt vervolgens automatisch de gegevens op uit het KvK-register.
 • Betalingen controleren – Is een klant vaak te laat met zijn betalingen? Idealiter stuurt een boekhoudprogramma dan automatisch een herinnering naar die klant. Daardoor hoef je er zelf niet meer achteraan te gaan.
 • Periodieke facturen versturen – Als je abonnementen aanbiedt, moet je elke maand, week of jaar dezelfde factuur verzenden. Een boekhoudprogramma bespaart je tijd en moeite en kan facturen op terugkerende basis inplannen en versturen naar de juiste partijen.
 • Uren registreren – Werk je voor jouw klanten op uurbasis? Dan is het natuurlijk ideaal als je alle uren binnen de software kunt bijhouden. Wanneer de maand voorbij is, hoef je alleen maar het uurtarief in te voeren en zal het boekhoudpakket automatisch de kosten berekenen.
 • Rolverdeling – Een bedrijf kan uit meerdere werknemers bestaan. Daarom is het handig als jij meerdere accounts kunt aanmaken en ieder account een andere rol kunt toewijzen. Zo hebben niet alle accounts dezelfde rechten, wat ook nog eens beter voor de veiligheid is.
 • Goede klantenservice – Je kunt altijd vragen hebben of in de problemen zitten. Een goed boekhoudpakket beschikt over een goede klantenservice die jou altijd snel te woord kan staan. Kijk altijd naar de contactmogelijkheden en talen die een programma ondersteunt.

 

Top 10 met de beste boekhoudprogramma’s

Op basis van reviews van bezoekers op deze website kunnen we de volgende top 10 met beste boekhoudprogramma’s presenteren:

1. e-Boekhouden.nl

Bent u een startende ondernemer? Dan kunt u de eerste 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Bent u een ZZP’er? Dan heeft u wellicht wat aan het basis pakket van e-Boekhouden.nl waar u € 7,95 per maand voor betaalt. Wilt u onbeperkt gebruik kunnen maken van e-Boekhouden? Dan betaalt u € 14,50 per maand.

Meer info | Naar website

2. Silvasoft

Met Silvasoft kunt u onbeperkt boekhouden voor slechts € 9,95 per maand. Silvasoft is één van de uitgebreidste pakketten in de lage prijsklasse en geschikt voor Nederland en België. Met functies als scan-en-herken, een bankenkoppeling, automatische verwerking van uw banktransacties, etc. wordt boekhouden een stuk eenvoudiger.

Meer info | Naar website

3. Myfinance

Met Myfinance kunt u voor € 10,00 per maand uw boekhouding bijhouden zonder limieten op het aantal boekingen of transacties. Probeer het 30 dagen gratis uit en test of dit boekhoudprogramma bij u past.

Meer info | Naar website

4. DigiBTW

Met DigiBTW kunt u ook voor slechts € 10,00 per maand ongelimiteerd boekhouden. DigiBTW heeft één missie: iedere zzp’er moet het zelf kunnen doen. Het boekhoudprogramma is dus zeer gebruiksvriendelijk. Uitproberen? Test het 30 dagen gratis en vrijblijvend uit.

Meer info | Naar website

5. Rompslomp

Met Rompslomp kunt u ongelimiteerd boekhouden voor € 15,00 per maand. Rompslomp richt zich speciaal op ZZP’ers en richt zich dan ook vooral op het gebruiksgemak van de software.

Meer info | Naar website

6. AFAS

Met AFAS heeft u al uw bedrijfsprocessen in één pakket. Denk aan boekhouden, factureren, projectbeheer, salarisadministratie en meer. Afhankelijk van jouw wensen varieert de prijs.

Meer info | Naar website

7. Gravita

Met Gravita kunt u offline boekhouden, wat betekent dat u Gravita installeert op uw PC en geen internet nodig heeft om te kunnen boekhouden. U betaalt een eenmalig bedrag van slechts € 149,00. Dit is inclusief helpdesk en updates.

Meer info | Naar website

8. Informer

Met Informer kunt u boekhouden voor slechts € 10,00 per maand. Informer heeft veel geautomatiseerd waardoor u helemaal niet veel tijd meer kwijt bent aan boekhouden. Probeer het 30 dagen gratis en vrijblijvend uit.

Meer info | Naar website

9. InvoiceHippo

Met InvoiceHippo kun je als ondernemer met weinig boekingen aan de slag voor € 7,50 per maand. Wil je onbeperkt gebruik maken van InvoiceHippo? Dan betaalt u € 25,00 per maand.

Meer info | Naar website

10. Exact

Met Exact, één van de bekendste boekhoudprogramma’s van Nederland, kunt u boekhouden vanaf € 39,00 per maand. Hiervoor krijgt u een basisversie. Wilt u wat geavanceerdere functies zoals scan-en-herken, de bankenkoppeling, etc. dan gaat de prijs een stuk omhoog.

Meer info | Naar website

Er is voor ons duidelijk een groot voordeel met e-Boekhouden ten opzichte van alle andere alternatieven op de markt. Wij hebben uitvoerig onderzoek verricht.

Gerard / Telegraaf
Vergelijk alternatieven

Klanten (4231) beoordelen onze dienstverlening met een 4.5!