✅ZZP boekhoudprogramma’s vergelijken
Ben je een ZZP’er en op zoek naar een boekhoudprogramma? De keuze is ontzettend groot, waardoor het lastig is om een geschikt boekhoudprogramma te vinden. Wij zijn op zoek gegaan naar de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers. Hieronder zie je een overzicht van de beste administratiesoftware voor ZZP’ers.
✅Hoe vind ik het beste boekhoudprogramma ZZP’ers?
Op het internet kom je veel verschillende boekhoudprogramma’s tegen. Deze zijn echter niet allemaal geschikt voor ZZP’ers. Als je een freelancer of ZZP’er bent, dan heb je andere wensen dan iemand die eigenaar van een BV is.
Daarom kun je het beste op onze website kijken naar wat de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers zijn. Wij hebben namelijk onderzoek gedaan naar de wensen en benodigdheden van ZZP’ers en hebben op basis daarvan een selectie van de beste boekhoudprogramma’s ZZP’er gemaakt.
✅Hoeveel kost een ZZP boekhoudprogramma?
De kosten van een boekhoudprogramma zijn natuurlijk niet onbelangrijk. In veel gevallen betaal je maandelijkse kosten voor het gebruik van het online boekhoudprogramma. Hoe hoog deze kosten uitvallen, verschilt per programma.
Soms is een online boekhoudprogramma gratis te gebruiken, alleen kun je dan slechts van beperkte functies gebruik maken. Betaalde boekhoudprogramma’s zijn al vanaf 10 euro per maand te gebruiken. De kosten kunnen soms tot enkele honderden euro’s per maand oplopen.
✅Is een boekhouder of account noodzakelijk?
Dat ligt aan het soort bedrijf dat je hebt. Wanneer je een Besloten Vennootschap (BV) hebt, ben je verplicht om een accountant te hebben. Een BV is namelijk verplicht om een jaarrekening op te stellen die door een accountant ondertekend dient te worden.
Maar wanneer je een eenmanszaak hebt, freelancer of ZZP’er bent, dan is het niet verplicht om een account of boekhouder in dienst te nemen (of op freelance- of opdrachtbasis in te schakelen).
Wel zien we dat veel freelancers en ZZP’ers naast een boekhoudprogramma ook een boekhouder of account hebben. De boekhouder of accountant zorgt ervoor dat alles op de juiste manier in het boekhoudprogramma wordt verwerkt.
Wanneer je over een goed boekhoudprogramma beschikt, is het ook mogelijk om jouw administratie volledig zelf te doen.
✅Hoe kun je het beste naar een ander boekhoudprogramma overstappen?
Het overstappen naar een nieuw boekhoudprogramma kost vaak veel meer tijd dan je lief is. Dit komt doordat boekhoudprogramma’s vaak op allerlei andere manieren werken, waardoor je niet zomaar gegevens kunt overzetten. Dit is voor veel mensen een reden om niet eens te beginnen aan een overstap naar andere software. En dat vinden wij meer dan begrijpelijk. Niemand heeft zin om dagen handmatig gegevens over te zetten.
Sommige software beschikt over functies waarmee men alle gegevens in één keer kan exporteren als bestand. Vervolgens kun je deze bestanden in de nieuwe software uploaden, waarna deze software alle data automatisch op de juiste manier weergeeft.
Lukt dit niet? En lijkt het erop dat je toch alles handmatig moet overzetten? Neem dan voor de zekerheid eerst even contact op met de helpdesk van de boekhoudprogramma’s zodat je zeker weet dat het niet anders kan. Wanneer dat echt het geval is, kun je er ook voor kiezen om iemand anders de gegevens over te laten zetten. Er zijn genoeg freelancers die als administrateur werken en dit soort taken op zich kunnen nemen. Zij weten ook hoe ze het beste met de boekhoudsoftware om kunnen gaan, waardoor de nieuwe gegevens op de juiste manier ingevoerd worden.
✅Welk ZZP administratie pakket is voor mij geschikt?
Dat ligt aan de wensen die je hebt. Wat wil jij met het boekhoudprogramma kunnen doen? Ga eens opzoek naar de functies die jij graag wilt hebben. Wij zien dat ZZP’ers het belangrijk vinden dat hun boekhoudprogramma aan de volgend eisen voldoet:
- Alle klantgegevens moet in het boekhoudprogramma kunnen worden opgenomen, zodat externe software niet nodig is;
- Men moet templates kunnen aanmaken voor facturen, in de huisstijl van het bedrijf;
- Alle bedrijfsuitgaven moet men kunnen bijhouden;
- Men moet inkomende facturen kunnen toevoegen;
- Er moeten financiële rapporten opgemaakt kunnen worden;
- De software moet makkelijk gebruikt kunnen worden;
- De software moet online op de cloud draaien, zodat het niet nodig is om lokaal een programma te installeren;
- De software moet via een computer, tablet en smartphone bereikbaar zijn;
- Het moet mogelijk zijn om terugkerende facturen op te stellen;
- De software moet automatische betalingsherinneringen kunnen sturen naar de klanten van de ZZP’er;
- Het bedrijf achter de boekhoudprogramma’s moet een goede klantenservice hebben, zodat de ZZP’er hier terecht kan wanneer hij/zij vragen of problemen heeft;
- Het moet mogelijk zijn om een bankrekening te koppelen aan de boekhoudsoftware.
✅Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers?
Wij hebben onderzoek gedaan naar waar freelancers en ZZP’ers willen wanneer ze een geschikt boekhoudprogramma zoeken. Op basis daarvan hebben wij een mooi overzicht gemaakt van de belangrijkste boekhoudprogramma’s voor ondernemers:
- e-Boekhouden.nl
- Silvasoft
- Myfinance
- DigiBTW
- Rompslomp
- AFAS
- Gravita
- Informer
- InvoiceHippo
- Exact