Boekhoudpakket voor ZZP’ers – Hoe en waar doe je dat? 

Ben jij een freelancer of ZZP’er? Dan zul je een ZZP boekhoudpakket moeten opzetten, én onderhouden. Dat is verplicht gesteld door de Nederlandse overheid. Het is noodzakelijk om jouw ZZP administratie goed te onderhouden. Doe je dat niet, dan maak je er niet alleen voor jezelf een rommeltje van, maar zou je ook met de Belastingdienst in de problemen kunnen komen.

De Belastingdienst kan ZZP’ers vragen om hun boekhoudpakket te laten zien. Deze controles worden volledig willekeurig uitgevoerd. Heb jij jouw administratie niet op orde? Dan zou de Belastingdienst een boete kunnen opleggen. Deze kunnen tot duizenden euro’s oplopen. Het loont daarom om een goed boekhoudpakket op te zetten en onderhouden.

Wat is een goed ZZP boekhoudpakket? 

Maar waar moet een goed boekhoudpakket voor ZZP’ers aan voldoen? Als eerste moet het jou veel werk en zorgen uit handen nemen. Een goed boekhoudpakket zorgt ervoor dat alles overzichtelijk wordt weergegeven, zodat jij weinig tijd kwijt bent aan het onderhouden van de administratie.

Doe je niet goed onderzoek naar het beste boekhoudpakket voor ZZP’ers en freelancers? Dan zou je later in de problemen kunnen komen en moet je opnieuw op zoek naar een ander boekhoudpakket. Dat kost veel tijd, geld en moeite.

De meeste ondernemers weten het belang van een goed boekhoudpakket. Veel pakketten kennen de lokale wet- en regelgeving, waardoor jouw administratie altijd aan de regels voldoet. Je hoeft jezelf dan ook geen zorgen te maken over mogelijke boetes.

Welk ZZP boekhoudpakket moet je kiezen?

Een goed boekhoudpakket is dus erg belangrijk. Maar welke administratie software voor ZZP’ers kies je dan? Het is belangrijk om voor software te kiezen dat online draait en je via een webapplicatie kunt bereiken. Ook moet de software gebruiksvriendelijk zijn. Dit betekent dat je makkelijk en snel door het programma kunt navigeren. Als dat niet het geval is, neemt de software geen tijd en zorgen uit handen.

Daarnaast kun je kijken naar de functionaliteiten die de software biedt. Kun je bijvoorbeeld automatische templates in jouw huisstijl opbouwen? Kan de software automatisch herhaal facturen versturen? Kan de software gegevens uit het KvK-register ophalen wanneer je een nieuwe B2B klant wil toevoegen? Is het mogelijk om het factuurprogramma aan jouw bankrekening te koppelen? Kan de software automatische e-mail sturen. Dit zijn slechts een paar vragen die je moet stellen wanneer je op zoek gaat naar het beste boekhoudpakket voor ZZP’ers.